pátek 30. září 2011

Popelčina práce

Bylo - nebylo, v jednom velkoměstě se nacházelo maličké království. Zabíralo přesně rozlohu jednoho bytu a bylo tam pořád veselo. Nevládl mu totiž žádný král, ale korálky. A s korálky je zábava pořád, i když zrovna nic nevyrábíte. Vzpomínáte, jak to vypadalo v pohádce o Nesmrtelné tetě, když král ztratil rozum? Tak přesně takhle to vypadá v bytě, který ovládají korálky.
Nadšená korálkářka by si sice měla udržovat v korálcích alespoň trochu pořádek, ale po pravdě řečeno, uhlídat je není jen tak. Jsou jako houf čiperných dětí. Stačí, když je na chvilinku pustíte z očí a oni se vám rozutečou do širokého okolí. Také si velmi rádi hrají na schovávanou. Třeba když se vám rozsype pytlík rokajlu, máte o práci na odpoledne postaráno. I když už si myslíte, že jste všechny ty malé neposedy do jednoho sesbírali, ještě pár dní poté je nacházíte na různých nepředstavitelných místech. "Jak se sem jen dostaly?" říkáte si, zatím co si klekáte na kolena a trpělivě hledáte všechny ty zakutálené mrňousky.
Ještě horší to je, když se vám omylem smíchá víc druhů korálků. To je hotová popelčí práce. Nejsme ale v pohádce. Holoubci nepomůžou, musíte třídit sami. Jestli nechcete přijít o ples a nebo zkrátka nemáte na přebírání zrovna čas, musíte to nechat na jindy. Říká se, že ráno je moudřejší večera a u korálků to platí dvojnásob, protože za šera na ně špatně uvidíte. O důvod víc nechat to zatím plavat.
Ráno se vzbudíte a ještě v ne úplně bdělém stavu spustíte nohy z postele. "Au, na co to jen šlapu?" divíte se. Chvíli přemýšlíte nad princeznou na hrášku. V noci vás totiž něco podezřele kulatého tlačilo do zad. Pak si z hrůzou vzpomenete - Popelka po návratu z plesu převrhla stále ještě nepřebraný hrách s čočkou a směs se rozsypala po celém pokoji. Alespoň, že vás nehlídá žádná zlá macecha, pomyslíte si, když se odhodlaně pustíte do odložené práce.
Třeba na mě čeká někde nějaký princ, zadoufáte, když posléze odcházíte z domu. Kam? Do obchodu s korálky. Pravda je ale taková, že tam žádného prince nejspíš nepotkáte. Ti se totiž o ruční práce většinou nezajímají. V tomhle se od těch pohádkových zas tak moc neliší…

1 komentář:

  1. Korálkové království? To je pěkná představa... korálky rozhozené na loukách, v potocích, rostoucí na stromech... korálky pošité šaty, střevíce i kabelky, korálky ve vlasech, v náhrdelnících i náušnicích...

    OdpovědětVymazat