sobota 11. července 2015

Z apatyky proti apatii

...aneb léčivé hudební přípravky uvedené na trh v prvním pololetí roku 2015


Belle and Sebastian – Girls in Peacetime Want to Dance

Uvedení na trh: 19. 1. 2015
Charakteristika léčiva: Uklidňující přípravek s podpůrnou antidepresivní funkcí. Lehce vtíravé popové melodie s vlivem taneční a elektronické hudby. Pro své výrazné konejšivé účinky se používá k tišení bolesti dlouhodobějšího rázu a proti mírnějším depresím.
Kontraindikace: Neužívejte přípravek v případě přecitlivělosti na křesťanskou víru. Pokud se u vás vyvinula alergická reakce na slova jako „Bůh“ nebo „modlit se“, poraďte se o vhodnosti užívání tohoto přípravku se svým lékařem nebo lékárníkem. Pokud tak neučiníte, mohou se u Vás vyskytnout nekontrolovatelné záchvaty zlosti či pláče.
Vedlejší účinky: Přípravek bývá obvykle dobře snášen, přesto se však u některých jedinců objevují nežádoucí účinky. Místy přehnaně optimistické texty mohou vyvolávat hněv či nevolnost a mohou způsobit i zhoršení Vašeho stavu.


Björk – Vulnicura

Uvedení na trh: 26. 1. 2015
Charakteristika léčiva: Přípravek k léčbě hlubokých poranění, především těch způsobených koncem vztahu. Silná dávka emocí obsažená v tomto léčivu navozuje rozsáhlou imunitní reakci vedoucí nejdříve k zánětu a následně ke zhojení rány. Ke zdárnému průběhu léčby přispívá pomocná látka s názvem „smyčce“, obsažená ve vysoké koncentraci. Vulnicura se využívá k léčbě chronických, obtížně zhojitelných a akutních život ohrožujících ran a k tlumení příznaků syndromu lidově nazývaného „zlomené srdce“.
Kontraindikace: Neužívejte přípravek v případě, že špatně snášíte cizí pocity v málo opracované formě. Pokud jste příliš konzervativní a na nové věci si zvykáte pouze pomalu, poraďte se o vhodnosti užívání Vulnicury se svým lékařem nebo lékárníkem.
Vedlejší účinky: Přípravek způsobuje u některých osob silné nežádoucí reakce. Někteří pacienti odmítají léčivo už při pohledu na obal, jiní kvůli jeho netypické chuti. Po podání tohoto léčiva se může objevit dočasné zhoršení příznaků, což je způsobeno mechanismem jeho účinku. Může však dojít k trvalému zhoršení příznaků. V takovém případě léčivo vysaďte.


of Montreal – Aureate Gloom

Uvedení na trh: 27. 2. 2015
V dubnu tohoto roku vyvinula firma of Montreal i další přípravek s názvem Snare Lustrous Doomings. Jejich účinky jsou prakticky shodné.
Charakteristika léčiva: Přípravek k všeobecnému zlepšování nálady a zastavení záchvatů lenosti. Léčivo založené na vysokém obsahu energie a zvláštních melodických postupů, které jsou velmi málo alergenní. Jsou pokaždé vnímány trochu jinak, díky čemuž je možné Aureate Gloom užívat dlouhodobě. Aureate Gloom výborně zabírá na životní nechutenství, posiluje obranyschopnost proti depresivním náladám a pomáhá pacientům trpícím akutním smutkem vykonávat obvyklé denní činnosti, jako je například vstávání z postele nebo vaření pokrmů. Lze využít k podpoře léčení Oblomova syndromu.
Kontraindikace: Ojediněle se mohou vyskytnout alergické reakce na texty obsažené v tomto léčivu. Pokud jste přecitlivělí, doporučujeme Vám texty raději nezkoumat.
Vedlejší účinky:  Přípravek bývá obvykle dobře snášen a to i díky své pozvolna se měnící chuti. Lze ho užívat dlouhodobě. Složka Chthonian Dirge for Uruk The Other u některých jedinců způsobuje přechodnou bolest uší.


Death Cab for Cutie – Kintsugi

Uvedení na trh: 27. 3. 2015
Charakteristika léčiva: Vitaminový přípravek k podpoře správné mozkové činnosti, například při psaní odborné práce. Při vyšším dávkování ho lze využít k vyvolání pláče a k intenzivnějšímu truchlení v komplikovaných vztahových situacích. Dvousložkové léčivo, obsahující jak nerušivé, klidné melodie, tak i duši drásající a občas až příliš výstižné texty.
Kontraindikace: Pokud se Vám právě rozpadá vztah, doporučujeme se o dávkování tohoto přípravku poradit se svým lékařem či lékárníkem. Neužívejte Kintsugi v případě, že Vaše denní dávka slzí byla již vyplakána, a v případě přecitlivělosti na vysoké dávky melancholie.
Vedlejší účinky: Přípravek bývá obvykle dobře snášen, u některých jedinců se mohou ovšem vyskytnout nežádoucí reakce jako jsou záchvaty pláče, smutek či dokonce deprese.


Mumford and Sons – Wilder Mind

Uvedení na trh: 4. 5. 2015
Charakteristika léčiva: Přípravek k zahánění středně závažného smutku a k celkovému zlepšení psychického stavu. Hlavní účinnou složkou jsou ve Wilder Mind dojímavé texty a snesitelná dávka sentimentu, který čistí rány a přispívá k jejich hojení. Účinkuje dobře zejména na zranění rozchodová. Poměrně vysoký obsah energie v tomto přípravku pozvolna zvedá náladu pacienta a lehce jednotvárný zvuk působí stabilizaci tohoto žádoucího stavu.
Kontraindikace: Neužívejte přípravek v případě, že jste dlouhodobě užívali jiná léčiva od této firmy – může Vás zavalit neúnosná míra zklamání. Pokud prožíváte akutní smutek, snižte si dávkování tohoto léčiva, jinak hrozí zhoršení Vašeho stavu.
Vedlejší účinky: Wilder Mind bývá u některých jedinců velmi dobře snášen, u jiných naopak vede k některým nežádoucím reakcím. Části léčiva jsou velmi podobné – alergické reakce na tento přípravek se proto téměř neobjevují. U některých osob se ovšem ze stejného důvodu může vyskytnout znuděnost či znechucení. U přecitlivělých jedinců se jako odezva na texty mohou dostavit záchvaty pláče případně pohroužení se do hlubokého žalu.


Sóley – Ask the Deep

Uvedení na trh: 8. 5. 2015
Charakteristika léčiva: Vitaminový přípravek vhodný zejména jako doplněk stravy během intenzivního přemýšlení. Slouží také ke zlepšení koncentrace a učení. Oproti předchozímu léčivu od této firmy (We Sink) obsahuje Ask the Deep méně klavírní složky a je obohaceno o temnější elektronické tóny. Proto je mechanismus působení těchto dvou léků odlišný, ačkoliv indikace bývá zpravidla podobná. Liší se také příznaky předávkování – zatímco po nadměrné dávce We Sink začnete vídat víly, u Ask the Deep příšery.
Kontraindikace: Neužívejte přípravek v případě, že trpíte úzkostmi nebo záchvaty strachu, mohlo by dojít ke zhoršení Vašich obtíží. Pokud Vám pomáhaly předchozí léky od této firmy, dávkujte si Ask the Deep opatrně. U těchto osob se totiž po užití tohoto přípravku často vyskytuje zklamání.
Vedlejší účinky: Přípravek bývá zpravidla dobře snášen. Ojediněle může způsobit úzkosti či návaly melancholie.

 

The Vaccines – English Graffiti

Uvedení na trh: 22. 5. 2015
Charakteristika léčiva: Multifunkční přípravek pomáhající v řešení mnoha problémů. Některé složky zabírají proti únavě a spavosti, fungují na principu energetických nápojů. Jiné naopak napomáhají uklidnění a dosažení psychické pohody. Další zlepšují náladu a zahánějí melancholii. Výhodou léčiva je, že tyto složky lze dávkovat nezávisle, takže ho lze optimalizovat pro potřeby různých pacientů.
Kontraindikace: Neužívejte Engllish Graffiti před spaním, kvůli velkému obsahu energie může působit potíže s usínáním.
Vedlejší účinky: Přípravek bývá obvykle dobře snášen, zvláště díky rozmanitosti svých složek – při přecitlivělosti může pacient tuto složku přestat užívat. Ojediněle způsobuje English Graffiti poruchy chování, například neodolatelnou touhu tančit po kuchyni s nožem v ruce.


Muse – Drones

Uvedení na trh: 5. 6. 2015
Charakteristika léčiva: Přípravek vymykající se tomu, co obvykle vídáte na pultech lékáren. Obsahuje porci kvalitní rockové hudby, příběh i varování pro společnost. Tato zajímavá kombinace se nejčastěji používá jako čistidlo na růžové brýle, které se díky němu změní v brýle normální. Léčivo také obsahuje hudební simulace tvrdé kolize s realitou. Další složkou je látka zabraňující vymývání mozku, především politickému, a také podporující ostražitost.
Kontraindikace: Neužívejte přípravek v případě, že jste přecitlivělí na politická témata, trpíte nadměrným strachem z války, paranoiou nebo úzkostmi. Zvýšené opatrnosti při užívání Drones byste měli dbát i tehdy, pokud míváte migrény nebo často někoho napomínáte, že křičí.
Vedlejší účinky: Přípravek bývá dobře snášen zejména těmi, kteří jsou zvyklí na jiná léčiva od firmy Muse. I u těchto jedinců se ovšem mohou vyskytnout nežádoucí reakce jako je úzkost, bušení srdce, strach nebo panika.


Of Monsters and Men – Beneath the Skin

Uvedení na trh: 9. 6. 2015
Charakteristika léčiva: Přípravek k úpravě podivných psychických stavů se silným antiparazitickým účinkem. Velmi účinně identifikuje příšery usazené kdekoliv pod Vaší kůží. Zatímco předchozí lék od této firmy byl spíše energií přecpaným halucinogenem, který člověka na chvíli přenesl do severské krajiny plné postav z fantasy ság, čímž mu dodával síly k boji ve skutečném životě, Beneath the Skin má naopak uklidňující efekt. Parazitické příšery nezabíjí – likviduje je tak, že Vám dá šanci spřátelit se s nimi.
Kontraindikace: Zvláštní opatrnosti při užívání tohoto přípravku je třeba dbát v případě, že jste si příliš zvykli na hlas hlavní mluvčí této firmy, Nanny Bryndís Hilmarsdóttir. Od doby, kdy byl na trh uveden jejich minulý přípravek, se tento hlas poněkud změnil. Proto se u Vás může po podání Beneath the Skin přechodně vyskytnout rozmrzelost a lehké zklamání. Mělo by ale brzy vymizet. Pokud jste v nedávné době prošli bolestivým rozchodem, je pravděpodobné, že budete přecitlivělí na složku léčiva s názvem Organs.
Vedlejší účinky: Přípravek bývá zpravidla dobře snášen. Ojediněle se po jeho užití může objevit smutek, pláč či rozladěnost.


Wavves, Cloud Nothings – No Life for Me

Uvedení na trh: 29. 6. 2015
Charakteristika léčiva: Univerzální přípravek, zabírající na širokou škálu problémů. Využívá léty ozkoušenou techniku „prostě to přeřvat“. Obsahuje pro tento účel přiměřenou hladinu hluku a místy lehce disharmonické souzvuky. Pomáhá také při léčbě nekomplikovaných případů lenosti a zmírňuje touhu po nicnedělání.
Kontraindikace: Neužívejte No Life for Me v případě, že jste alergičtí na rámus nebo máte příliš citlivý sluch.
Vedlejší účinky: Přípravek může u některých osob způsobit nežádoucí reakce, jako jsou například bolesti hlavy nebo znechucení. Ojediněle také vyvolává nostalgickou náladu a stesk po věcech, o nichž jste vůbec netušili, že Vám chybí – například po zakouřených, špatně větraných klubech s mizerným ozvučením a specifickou atmosférou.




2 komentáře:

  1. Moc se mi líbí ten nápad, pojednat o albech jako o lécích. A trochu ti závidím, že za posledního půl roku tě oslovilo tolik věcí. Abych pravdu řekl, ze všeho, co tu je, mě osobně láká asi jen Muse a Soley. Drones jsem si zatím neposlechl a nová Soley mě vůbec nenadchla. Nakonec mi to nepřišlo špatné, ale We Sink se mi líbilo mnohem víc. Na muse pro změnu nemám vůbec náladu. Takže z věcí, které poslouchám, mi za posledního půl roku vyšla snad jen Susanne Sundfor - Ten love songs (a z toho jsem byl upřímně nadšený) a pak Florence and the machine a z toho jsem nadšený moc nebyl... Ale já poslední dobou nejsem nadšený snad z ničeho, přijde mi :D (Právě mi došlo, že vyšla i nová Radůza a z té jsem byl tak zklamaný, že si raději říkám, že to vlastně není pořádně album.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O albech jako o lécích jsem psala ze dvou důvodů - nejen proto, že pro mě hudba skutečně lékem je, ale i proto, že o ní neumím psát normálně.
      Popravdě řečeno, nová Sóley se mi také příliš nelíbí, byla jsem z toho dost zklamaná. Možná proto, že We Sink jsem poslouchala dost a do nového alba jsem vkládala nějaké nereálné naděje. Ani ho nemám v oblíbených a dost jsem uvažovala, jestli ho mám vůbec do tohohle seznamu zařadit. Drones také moc neposlouchám, mám pocit, že je k tomu potřeba nějaká specifická nálada. Z těch deseti alb, co jsem tu vybrala, mě nejvíc oslovila Björk, of Montreal a Of Monsters and Men (na Beneth The Skin jsem se taky hrozně těšila a je snad ještě lepší, než jsem předpokládala). O Florence and the Machine vím, ale taky mě to nijak zvlášť nezaujalo. Susanne Sundfor moc neznám (Ten Love Songs jsem slyšela asi dvakrát a jinak nic) a nemám na její hudbu zatím žádný názor (takže se dá odhadovat, že mi nebude vadit, ale ani se nezařadí k mým oblíbeným interpretům).
      Včera ale vyšlo nové album od Tame Impaly, na které jsem netrpělivě čekala už dlouho, protože jsem si kdovíproč zafixovala, že bude už v červnu. I když je o dost jiná hudba, než na kterou jsem zvyklá, jsem z něj vážně nadšená.

      Vymazat