středa 30. října 2013

Bez práce nejsou koláče

V jednom z minulých článků jsem se zmiňovala o velmi staré kuchařce, kterou jsem v podstatě podědila po babičce. Nejdřív jsem ji zkoumala jenom jakožto jazykovou kuriozitu, ale pak mě napadlo, že bych podle ní taky mohla něco uvařit. Jenomže zatím opravdu nemám odvahu kuchat sele ani připravovat pečenou vydru a jediné recepty, které vypadaly jakž takž normálně, byly ty na pečení moučníků. A tak jsem se rozhodla, že upeču karlovarské koláče. Moje první opravdové koláče.


S kynutým těstem si většinou moc nerozumím (někde jsem četla, že kynuté těsto je prubířský kámen každé kuchařky), a myslím, že jsem si nevybrala zdaleka ten nejjednodušší recept, takže jsem byla na výsledek opravdu zvědavá.


Recept na první pohled neskýtal žádné záludnosti. Ale to opravdu jen na ten první.

Karlovarské koláče
Utři na míse 28 dkgr. másla, až se zpění, pak přidej citronovou kůru, 9 žloutků jeden po druhém, a tři dále. Pak přidej 40 dkgr. vykynutého droždí, 50 dkgr. mouky, trochu to osol, dle potřeby přidej mléka, aby nebylo těsto příliš tuhé, dobře je vypracuj a nech vykynout. Vykrajuj na vále malé kaláčky, klaď je na máslem pomazaný plech, uprostřed každého udělej důlek, poklaď libovolnou zavařeninou, ale beze šťávy, a nech je vykynout.
Vykynuté pomaž vejcem a dej péci. Když jsou napolo upečeny, pomaž každý navrchu cukrovým sněhem vanilkovým, posyp sekanými mandlemi s hrubým cukrem smíchanými a nech je dopéci. Sněhu cukrového ušlehej z 9 bílků.

Když se na to člověk totiž podívá podrobněji, vynoří se spoustu nejasností…

Utři na míse 28 dkgr. másla, až se zpění (už to byl první potenciální kámen úrazu - třít máslo do pěny byla vždycky moje noční můra… a ještě v takovémhle množství!), pak přidej citronovou kůru (po dlouhé úvaze o chemických postřicích citrusů jsem přidala raději dvě lžičky kůry sušené z regálu s kořením), 9 žloutků jeden po druhém, a tři dále. (Tak, a teď se všichni pořádně zamyslete, co má tahle formulace znamenat. Že mám přidat jeden po druhém devět žloutků a pak ještě tři další najednou? Nebo je dnešní výraz „jeden po druhém“ jen jazykovou výpustkou, pozůstatkem po „jeden po druhém, a tři dále“? Pokud si nejste jisti odpovědí, podívejte se na konec článku. Možná vás to pobaví podobně jako mě.) 
Pak přidej 40 dkgr. vykynutého droždí (Tady otázka zněla: jak nechat vykynout droždí? Nakonec jsem ho nechala vykynout ve vlažném mléce s cukrem, tak jako jindy, ale bála jsem se, že těsto moc naředím.), 50 dkgr. mouky, trochu to osol, dle potřeby přidej mléka, aby nebylo těsto příliš tuhé, dobře je vypracuj a nech vykynout (tak jsem těsto dala do trouby, zatopila mu asi na 50°C a nechala ho hodinu, aby si dělalo, co uzná za vhodné – a doufala, že to bude právě kynutí).  
Vykrajuj na vále malé kaláčky (asi tiskařský šotek… nebo dřívější jazyková varianta?), klaď je na máslem pomazaný plech, uprostřed každého udělej důlek, poklaď libovolnou zavařeninou (já jsem použila višňovou), ale beze šťávy, a nech je vykynout (nechala jsem je další hodinu odpočívat). 



Vykynuté pomaž vejcem a dej péci. (Ehm, chybí pro mě naprosto podstatná informace, na kolik stupňů, ale chápu, že to mi opravdu říci nemohli. Nakonec jsem pekla v předehřáté troubě na 150°C.) Když jsou napolo upečeny (to bylo tak po 15 – 20 minutách), pomaž každý navrchu cukrovým sněhem vanilkovým (strašně jsem chtěla ušlehat sníh ručně, bez šlehače, ale moje zápěstí s počínajícím zánětem šlach, či co to je, řeklo ne…),


posyp sekanými mandlemi s hrubým cukrem smíchanými a nech je dopéci. Sněhu cukrového ušlehej z 9 bílků.



Moje hodnocení receptu:
V kuchyni jsem – samozřejmě s přestávkami na kynutí těsta – strávila asi pět hodin. Proto by mi opravdu neudělalo radost, kdyby koláče byly nepoživatelné. Ale přes veškeré katastrofy, které se mi během pečení děly, to dopadlo dobře. I když to bude možná vypadat jako samochvála, lepší koláče jsem dlouho nejedla. Nejspíš to bude tím, že se na tom receptu nakonec asi nedá nic pokazit. (A may, ta cesta k nám by Ti za to možná i stála.) Jediným nebezpečím je to, že tenhle rozpis je celkem na velké množství těsta (vyrobila jsem z něj 24 koláčů), takže pokud nechystáte rodinnou oslavu nebo nemáte rádi koláče nade všechno jídlo, je možná lepší péct z polovičního množství.

Řešení hádanky:
Možná si teď říkáte, že jsem nad oním obratem „přidat žloutky jeden po druhém, a tři dále“, dumala úplně zbytečně, že je přeci naprosto jasné, co to mělo znamenat. A nebo zvědavě čekáte na řešení. Tak či onak, je to vlastně docela prosté, „tři“ tady totiž neznamená číslovku, ale je to rozkaz od slovesa „třít“. Musím přiznat, že to napadlo mého taťku, nikoliv mě. Ale od té chvíle se tím celá rodina bavíme.

2 komentáře:

  1. Fňuk, to mi zase něco uteklo :D Pošli mi jeden balíčkem. Za velkou kaluží doprava, pošťák už bude vědět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už tou dobou byly snědené... Nějak zmizely, moc nevím kam, no. :) Tak snad příště, až se zas pustím do pečení z takového množství.

      Vymazat