S kynutým těstem si většinou moc nerozumím (někde jsem
četla, že kynuté těsto je prubířský kámen každé kuchařky), a myslím, že jsem si
nevybrala zdaleka ten nejjednodušší recept, takže jsem byla na výsledek opravdu
zvědavá.
Recept na první pohled neskýtal žádné záludnosti. Ale to
opravdu jen na ten první.
Karlovarské koláče
Utři na míse 28 dkgr. másla, až se zpění, pak přidej
citronovou kůru, 9 žloutků jeden po druhém, a tři dále. Pak přidej 40 dkgr.
vykynutého droždí, 50 dkgr. mouky, trochu to osol, dle potřeby přidej mléka,
aby nebylo těsto příliš tuhé, dobře je vypracuj a nech vykynout. Vykrajuj na
vále malé kaláčky, klaď je na máslem pomazaný plech, uprostřed každého udělej
důlek, poklaď libovolnou zavařeninou, ale beze šťávy, a nech je vykynout.
Vykynuté pomaž vejcem a dej péci. Když jsou napolo upečeny,
pomaž každý navrchu cukrovým sněhem vanilkovým, posyp sekanými mandlemi
s hrubým cukrem smíchanými a nech je dopéci. Sněhu cukrového ušlehej
z 9 bílků.
Když se na to člověk totiž podívá podrobněji, vynoří se spoustu
nejasností…
Pak přidej 40 dkgr. vykynutého droždí (Tady
otázka zněla: jak nechat vykynout droždí? Nakonec jsem ho nechala vykynout ve
vlažném mléce s cukrem, tak jako jindy, ale bála jsem se, že těsto moc
naředím.), 50 dkgr. mouky, trochu to osol, dle potřeby přidej mléka, aby
nebylo těsto příliš tuhé, dobře je vypracuj a nech vykynout (tak jsem těsto dala do trouby, zatopila mu
asi na 50°C a nechala ho hodinu, aby si dělalo, co uzná za vhodné – a doufala,
že to bude právě kynutí).
Vykrajuj na vále malé kaláčky (asi tiskařský šotek… nebo dřívější jazyková
varianta?), klaď je na máslem pomazaný plech, uprostřed každého udělej
důlek, poklaď libovolnou zavařeninou (já
jsem použila višňovou), ale beze šťávy, a nech je vykynout (nechala jsem je další hodinu odpočívat).
Vykynuté pomaž vejcem a dej péci. (Ehm, chybí pro mě naprosto podstatná informace, na kolik stupňů, ale
chápu, že to mi opravdu říci nemohli. Nakonec jsem pekla v předehřáté
troubě na 150°C.) Když jsou napolo upečeny (to bylo tak po 15 – 20 minutách), pomaž každý navrchu cukrovým
sněhem vanilkovým (strašně jsem chtěla
ušlehat sníh ručně, bez šlehače, ale moje zápěstí s počínajícím zánětem
šlach, či co to je, řeklo ne…),
posyp sekanými mandlemi s hrubým cukrem smíchanými a
nech je dopéci. Sněhu cukrového ušlehej z 9 bílků.
Moje hodnocení
receptu:
V kuchyni jsem – samozřejmě s přestávkami na
kynutí těsta – strávila asi pět hodin. Proto by mi opravdu neudělalo radost,
kdyby koláče byly nepoživatelné. Ale přes veškeré katastrofy,
které se mi během pečení děly, to dopadlo dobře. I když to bude možná vypadat
jako samochvála, lepší koláče jsem dlouho nejedla. Nejspíš to bude tím, že se
na tom receptu nakonec asi nedá nic pokazit. (A may, ta cesta k nám by Ti
za to možná i stála.) Jediným nebezpečím je to, že tenhle rozpis je celkem na
velké množství těsta (vyrobila jsem z něj 24 koláčů), takže pokud
nechystáte rodinnou oslavu nebo nemáte rádi koláče nade všechno jídlo, je možná
lepší péct z polovičního množství.
Řešení hádanky:
Možná si teď říkáte, že jsem nad oním obratem „přidat
žloutky jeden po druhém, a tři dále“, dumala úplně zbytečně, že je přeci
naprosto jasné, co to mělo znamenat. A nebo zvědavě čekáte na řešení. Tak či
onak, je to vlastně docela prosté, „tři“ tady totiž neznamená číslovku, ale je
to rozkaz od slovesa „třít“. Musím přiznat, že to napadlo mého taťku, nikoliv
mě. Ale od té chvíle se tím celá rodina bavíme.
Fňuk, to mi zase něco uteklo :D Pošli mi jeden balíčkem. Za velkou kaluží doprava, pošťák už bude vědět.
OdpovědětVymazatUž tou dobou byly snědené... Nějak zmizely, moc nevím kam, no. :) Tak snad příště, až se zas pustím do pečení z takového množství.
Vymazat